Normaalipainoisen laihduttaminen – riski lihavuudelle?

Diettaaminen ja laihduttaminen on yhä kasvavalle joukolle arkipäivää. Tyytymättömyys omaa kehoa kohtaan kalvaa monia, vaikka siihen ei olisi mitään syytä. Nykypäivän kauneusihanne vaatii meiltä paljon!

Ylipaino ja lihavuus ovat toki terveyden kannalta haitallisia, mutta kun siihen yhdistetään erilaiset dieettikokeilut ja painon vuoristorata on lopputulos ikävänlainen. Myös iso joukko normaalipainoisia laihduttaa ja jojoilee painonsa kanssa. Tuoreessa katsausartikkelissa pureuduttiin normaalipainoisten henkilöiden laihdutukseen ja sen jälkeiseen painonnousuun ja kehon koostumukseen. Tulokset laittavat miettimään!

Yli 15 (prospektiivisia kohortteja) tutkimuksessa on havaittu, että laihduttaneilla henkilöillä, niin lapsilla kuin aikuisillakin, oli suurempi todennäköisyys ylipainoisuuteen myöhemmällä iällä. Yhdessä tutkimuksessa havaittiin, että normaalipainoisten henkilöiden laihduttaminen näytti ennustavan runsasta painonnousua (yli 10 kg) myöhemmällä iällä, kun verrattiin ei-laihduttaviin normaalipainoisiin. Perintötekijöillä saattaa olla myös oma vaikutuksensa painonnousuun. Ylipainoisilla ei vastaavanlaista yhteyttä pystytty osoittamaan laihduttajien ja ei-laihduttajien osalta. Myös toinen tutkimus vahvistaa sen, että normaalipainoisten laihdutusyritykset lisäävät ylipainon riskiä tulevaisuudessa verrattaessa niihin jotka eivät yrittäneet laihduttaa. Laihduttaneet henkilöt, joilla oli alhaisin painoindeksi tutkimuksen alussa olivat myöhemmällä iällä lihavampia kuin kahden suuremman painoindeksiluokan henkilöt. Kiinnostavaa on myös se, että laihdutuskertojen suurempi määrä ennusti isompaa painoa tulevaisuudessa.

Geneettiset tekijät ovat myös vaikuttamassa painonnousuun. Voidaan ajatella, että ne henkilöt jotka ovat alttiimpia painonnousulle lähtevät herkemmin dieetille ja siksi keräävät eniten painoa. Kaksosilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin geneettinen yhteys painonnousuun, mutta myös painonhallintayritykset voitiin yhdistää suurempaan painoon myöhemmällä iällä. On myös pystytty osoittamaan, että urheilijat joiden lajissa painonvaihtelu on tyypillistä, ovat myöhemmällä iällä keränneet enemmän kiloja ja ovat todennäköisemmin ylipainoisia kuin ei-laihduttaneet urheiljat.

Miksi laihdutusyritykset aiheuttavat painonnousua?

Näyttää siltä, että painonpudotuksen jälkeen keho asettuu tilaan, jossa nälänsäätely häiriintyy sekä ahmintataipumus ja ruokahimot lisääntyvät. Ahmimistaipumus tuntuu hiipuvan vasta, kun menetetty lihasmassa on saatu palautettua entiselleen. Termogeneesi (lämmönsäätely), joka hiipuu laihduttaessa, näyttää myös pysyvän matalalla painon takaisin nousun aikana erityisesti rasvakudoksen osalta, mutta ei niinkään lihaskudoksen. Koska rasvamassa kasvaa erityisen nopeasti, ja nopeammin kuin lihasmassa, laihdutuksen jälkeen, johtaa se epäedulliseen kehonkoostumukseen.

Aihe vaatii vielä lisää tutkimusta, mutta antaa jo viitteitä normaalipainoisten henkilöiden laihdutuksen haitoista. Seuraavan kerran, kun iltasanomissa tai nimeltä mainitsemattomissa aikakauslehdissä esitetään tehokas pikalaihdutuskeino, kannattaa miettiä kahdesti siihen ryhtymistä! Ylipainon, varsinkin runsaan ylipainon, pudottaminen on terveyden kannalta edullista. Dieettien sijaan, tee vähitellen yksittäisiä muutoksia, jotka kestävät läpi loppuelämän!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s